Meeting 13 – 26 september 2015

De MFBfreaks.com Meeting van 2015 vindt plaats in de nazomer; op zaterdag 26 september verandert Wijkcentrum De Stolp in Den Bosch weer in een Philips audio-paradijs. Uit binnen- en buitenland reizen MFBfreaks af naar het Brabantse om oud én nieuw MFB geweld te zien en te horen. In alle vroegte start een select gezelschap met de opbouw en inrichting van de diverse zalen in het complex. De grote zaal zal deze keer diverse thema’s onderbrengen, variërend van een in-house platenbeurs tot de expositie “curieuze cassettespelers” en een doorlopende live demonstratie van Philips zelfbouw mengpanelen. Ook de MFBfreaks Webshop is weer aanwezig met een select deel uit het assortiment tegen aantrekkelijke Meetingprijzen.

Om 11.00 uur wordt de Meeting officieel geopend en, in tegenstelling tot voorgaande Meetings, wordt direct gestart met de jaarlijks terugkerende Tombola. Hierbij worden Philipsproducten die door de freaks ter beschikking zijn gesteld, verloot onder de deelnemers. Het animo is groot en het aanbod ook; zo vliegt het eerste Meeting-uur voorbij.

 
 
 
 
 
 
 
 

Ook voor de visueel ingestelde freaks is er interessante materie aanwezig. De vaste videofreaks hebben een opstelling gemaakt waarin diverse oude Philips videosystemen doorlopend speelklaar staan opgesteld. Denk daarbij natuurlijk aan het allereerste VCR systeem met de vierkante banden en de loodzware recorders N1500 en N1700 maar ook Video2000 en de VLP beeldplatenspeler zijn allen aanwezig en operationeel.

 
 
 
 
 
 
 
 

De expositie “curieuze cassettespelers” concentreert zich met name op de eerste tien jaar waarin de compact cassette de markt veroverde. Vanaf de allereerste EL3300 in 1964, de zeldzame EL3310 tafelrecorder, de N2200 “Gidofoon” uit het Evoluon en de N2205 met zijn luxe chromen afwerking gaat het richting de latere toestellen zoals de N2510, N2520, N2511 en het superdeluxe topdeck N2521. Alle toestellen zijn volledig gereviseerd en staan speelklaar opgesteld. Veel feest der herkenning, met name voor de oudere freaks.

 
 
 
 
 
 
 
 

Centraal in de grote zaal verzorgen de DJ’s Jamie en Raicho doorlopend een muzikale opluistering van het evenement. Middels twee GA209 volautomatische platenspelers worden voortdurend geheel tijdcorrecte singletjes gedraaid. Omring door Philips modulaire zelfbouw mengpanelen en delen hiervan maken zij een verpletterende indruk.

 
 
 
 
 
 
 
 

De Webshop is weer aanwezig en heeft een deel van het assortiment meegebracht. Elco revisie pakketten voor zowel MFB boxen als voorversterkers en CD spelers vinden gretig aftrek. Ook het diverse kabelwerk en de overige accessoires zijn een welkome aanvulling voor de bezoekers.

 
 
 
 
 
 
 
 

In de biljartzaal van de Stolp vinden we alle MFB zelfbouwers die, ieder op eigen wijze, laten zien dat moderne techniek een schitterende invulling kan geven aan het 40 jaar oude MFB principe. Klasse D versterkers, modulair opgebouwde systemen en geheel nieuw ontworpen printplaten voor bestaande boxen, het is er allemaal. Onder hen bevindt zich ook Hans Mons, destijds ontwerper van o.a. de 541, 532 en 544 elektronica. Hans laat zien dat zijn ontwikkelhart beslist niet stil is blijven staan sinds de jaren ’70! Ook Chris Camphuisen, MFBfreak van het eerste uur en oprichter van Piratelogic laat zien wat je anno 2015 met Motional Feedback kunt bereiken. Zijn “Little One” gooit hoge ogen bij het publiek, evenals het muzikale schilderij dat zich onder de naam “Archidio” in de ontwikkelfase bevindt. De resultaten zijn veelbelovend!

 
 
 
 
 
 
 
 

Uiteraard is de jaarlijks terugkerende boxenvergelijking weer een onmisbaar onderdeel van de agenda. Ditmaal weer in twee sessies uitgevoerd zodat 60 liefhebbers de diverse originele, gemodificeerde en zelfgebouwde MFB boxen kunnen beluisteren en vergelijken. Dat blijkt, net als elk jaar, weer geen makkelijke opgave en is uitermate onderhevig aan individuele klankbeleving. Het is echter een leuke en leerzame ervaring die onmisbaar is op een dag als deze.

 
 
 
 
 
 
 
 

Videoverslagen:

Hartelijk dank aan Otto voor het volgende videoverslag van de MFBfreaks Meeting 2015:

Hartelijk dank aan Gino voor het volgende videoverslag van de MFBfreaks Meeting 2015:

En wederom mogen we terugkijken op een zéér geslaagde MFBfreaks Meeting. Net als voorgaande jaren was de belangstelling overweldigend en is het dankzij iedereen een groot succes geworden. Opnieuw is bewezen dat groot geluid uit een klein kastje door middel van een stukje veertig jaar oude elektronica een succesvol concept is en blijft. En dat we als liefhebbers en verzamelaars de oorspronkelijke ontwikkelaars Hans en Piet in ons midden mogen hebben, maakt een dergelijke club extra bijzonder! Allemaal weer van harte bedankt voor jullie aanwezigheid en tot volgend jaar!