Mike Oldfield opent Olympische Spelen 2012

Ik denk dat ik niet de enige ben wanneer ik beken dat ik maar één ding leuk vind aan de Olypische Spelen: de openingsceremonie. Groot Brittannië heeft dit jaar behoorlijk haar best gedaan en niet zonder succes.

Om te beginnen heeft Queen Elisabeth II met haar 86 jaar bewezen een niet onverdienstelijk actrice te zijn. De ceremonie werd namelijk gestart met een unieke mini Bondfilm waarin niemand minder dan de majesteit zelf de hoofdrol speelde. James Bond, vertolkt door Daniel Craig, arriveerde bij Buckingham Palace om hare Koninklijke Hoogheid persoonlijk naar het Olympisch Stadion te escorteren. Dat ging, hoe kan het ook anders, op de echte Bond-manier: per helicopter. Eenmaal boven het Stadion aangekomen maken Bond en hare Majesteit een spectaculaire entree door per parachute uit de helicopter te springen en zich vervolgens zonder blikken of blozen aan het publiek te presenteren. Een buitengewoon verdienstelijke prestatie!

Het muzikale hoogtepunt van de ceremonie wordt gevormd door niemand minder dan Mike Oldfield; de Britse alleskunner die op zijn zeventiende het album Tubular Bells componeerde en vrijwel alle instrumenten zelf bespeelde; wie is er niet groot mee geworden? Het kenmerkende pianoloopje is toegepast in talloze films en televisieprogramma’s; denk bijvoorbeeld alleen al aan de film The Exorcist of de kinderserie Bassie en Adriaan en het Geheim van de Schatkaart. Na bijna 40 jaar is dit album nog in menig platenkast terug te vinden, inclusief die van mijzelf.
De begeleiding van Oldfield op gitaar wordt aangevuld door een indrukwekkende dansact van medewerkers van de National Health Service; de Britse Gezondheidsdienst en Oldfield heeft speciaal hiervoor zijn Tubular Bells aangepast naar een Bigband-achtige sound die wordt uitgevoerd door het London Symphonic Orchestra. Het thema van de dansact wordt gevormd door diverse personages uit de Engelse boeken, films en theater. Een mooie transitie vindt plaats naar “Far Above The Clouds”, het slotnummer van Oldfields “Tubular Bells 3” uit 1998 terwijl J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter boeken, een stuk voordraagt. Vervolgens rijzen er tussen de dansers enkele enorme “slechterikken” op, die overigens veel weg hebben van de enorme poppen uit Pink Floyds “The Wall” concerten. Het geheel wordt afgesloten doordat een groot aantal Mary Poppins-en, compleet met lichtgevende paraplu uit de lucht komen zweven en de slechterikken verjagen. Een show die alleszins de moeite waard is! Overigens is Oldfield niet de enige grote artiest die de opening van de Spelen mocht opluisteren; ook Paul McCartney, de Arctic Monkeys, en Muse zijn aanwezig en fragmenten van vele andere Britse grootheden zijn te horen en te zien in een compilatievideo. Klik hier voor de Youtube video van Mike Oldfield performing Tubular Bells bij de Olympische openingsceremonie 2012. Oldfield was zelf ook aardig onder de indruk van het feit dat hij gevraagd werd om een bijdrage te leveren aan dit wereldwijde spektakel; dat vertelde hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Klik hier voor het interview met Mike Oldfield van The Telegraph.

Een speciale rol is weggelegd voor niemand minder dan de bekende Britse acteur Rowan Atkinson in de huid van mister Bean. Als toetsenist speelt hij een elementaire rol bij de uitvoering van het door Vangelis gecomponeerde “Chariots of Fire”. Hij heeft alleen wat moeite met het vervullen van die rol… Klik hier voor de Youtube video van Mister Bean performing Chariots of Fire bij de Olympische openingsceremonie 2012.

2 gedachten over “Mike Oldfield opent Olympische Spelen 2012”

  1. Bedankt voor de link, Lucas! Het is jammer dat de Olympische commissie zo snel en streng optreedt op Youtube wanneer het om copyright gaat; laat ons toch lekker even genieten… 🙂

Reacties zijn gesloten.