Motional Feedback in een eigentijds jasje

20130422104730_Zelfbouw_afbeelding_coverMotional Feedback, een achterhaald systeem van veertig jaar geleden? Niets is minder waar! Het principe van bewegingsterugkoppeling bij luidsprekers met als doel een verbeterde basweergave uit een bescheiden behuizing is een tijdloos concept. Dat het door weinig fabrikanten wordt toegepast is een ander verhaal, dat waarschijnlijk te maken heeft met commerciële en bouwtechnische beperkingen. Er zijn echter in de loop der jaren diverse zelfbouwprojecten geweest waarin reeds bestaande luidsprekers werden voorzien van een piëzo-keramisch opneemelementje en waarmee beslist succesvolle systemen gebouwd zijn

De meest recente en tot nu toe ook meest serieuze zelfbouwontwikkeling is het initiatief van Chris Camphuisen, bekend als ons forumlid Motoindo. Onder de naam PirateLogic heeft hij, met hulp van diverse mede-Freaks een, actief gefilterd drieweg versterkersysteem met Motional Feedback terugkoppeling ontworpen. Dit modulair opgebouwde systeem luistert naar de codenaam 22PL537 en is zo universeel opgebouwd dat het als basis kan dienen voor ontelbare hoogwaardige zelfbouwprojecten. Niet alleen bestaat de mogelijkheid om bestaande boxen te “activeren”, dankzij het flexibele ontwerp is het ook een zeer uitnodigende basis om met zelf gekozen drivers een compleet nieuw luidsprekersysteem te bouwen.

Momenteel worden de eerste kits aangeboden en ook Hifi.nl heeft lucht gekregen van Chris’ inspanningen. De echte primeur hebben wij natuurlijk al lang gehad; de prototypes waren op de MFBfreaks.com Meeting in maart van dit jaar reeds te zien én te horen! Nieuwsgierig? De complete totstandkoming van dit project is na te lezen op het MFBfreaks.com Forum.

Voor meer informatie over de zelfbouw Motional Feedback systemen neem je contact op met PirateLogic.

6 gedachten over “Motional Feedback in een eigentijds jasje”

  1. Welke “commerciële en bouwtechnische beperkingen” zouden dat dan zijn denk je? Ik verbaas me er eigenlijk nog steeds over dat er geen MFB meer wordt toegepast in (compacte) aktieve luidsprekerboxen. Wat kan dat nou helemaal extra kosten zo’n versnellingsopnemertje? Als Dynaudio nou bijvoorbeeld eens MFB ging toepassen in z’n XEO 3 ging ik meteen een setje halen…

  2. Tja Rob, daar heb je natuurlijk een punt. Ik kan me voorstellen dat een basreflex behuizing een eenvoudigere en goedkopere oplossing is dan een luidspreker met ingebouwd kristal-elementje. Bouwtechnisch dus eenvoudiger en commercieel voordeliger. Anderzijds zijn er wellicht te weinig initiatiefnemers die het voordeel van Motional Feedback (er)kennen.

  3. De MFB techniek is in de pro-audiowereld beter bekend als Dynamic Damping. Demping controle van de speaker. Grappig om te vertellen is dat Philips in de jaren 80 een professionel luidspreker op de markt bracht met een ribbon driver in combinatie met een 15″woofer en een ingebouwde aktieve 300 + 50 watt eindversterker.
    Deze ribbon driver is een revolutionaire vinding van Philips en het pattent is pas rond 2006 opgeheven. Philips had een revolutionair klinkende professionele basreflex luidsprekerbox op de markt met de MFB techniek en meer. Philips was als bedrijf niet in de professionele audiowereld vertegenwoordigd. Stage Accompany in Hoorn heeft van dit Philips ontwerp een succes gemaakt. eind jaren 80 tot ver in 2000 waren deze “Blue Boxen” te vinden in cafe’s en kleine poppodia. De Bluebox was een zeer solide luidspreker. Digitale versterker technieken, vraag naar meer vermogen en spl in een kleiner formaat deden de BlueBox de das om. De 15″was een JBL woofer hier de story, De PMS 5000 is het versterkerdeel in de box wat staat voor Philips Motional speaker system.

    SA 4525 “Blue Box”
    The Blue Box (1986) is a two-way multi-purpose sound reinforcement system. The system consists of one SA 15″ with SA Ribbon Compact Driver, together with a PMS 5000 amplifier module. Since its introduction the Blue Box went through many changes; Starting with the SA 8520, the BB has seen all Ribbon Compact Drivers, SA 8525 (1987), SA 8526 (1990) and SA 8535 (1993). Also the woofer changed from SA 1503 to SA 1513 (1992). The cabinet shape went from (type of) wedge-shaped to deep rectangular (1987) to small rectangular (1990). The PMS 5000 module has two different AC connections; The initial NL AC power plug was changed into a fixed AC cord (1988). The foam front was changed into the steel grill frame in 1990.

    Confused? As a reference; The Blue Box II came in 1990 and featured SA 8526 Ribbon Compact Driver, with SA 1503 woofer. The PMS 5000 had a fixed AC cord and was mounted in smaller cabinet. The reflex vents were rounded (instead of rectangular) and the grill was made of steel. After that only the woofer (SA 1513) and ribbon tweeter (SA 8535) were upgraded.

    With the introduction of the high power SA 8535, special updates were possible (including software), replacing the old Ribbons

  4. Ga naar de vintage site van stage accompany. Dowload de pdf. Volgens een van jullie leden is er geen speaker bewegingscontrolesysteem in de VN3100/25 maar dat is wel degelijk het geval kijk onder het kopje DDC Dynamic Damping Control. Dit werkt idd niet met een piezo element maar electronisch geregelde demping. de Speaker heeft ook een retourlijn die naar het DDC blok toegaat.

Reacties zijn gesloten.