F9638

Beschrijving

F9638 – MFB Luidspreker/versterkercombinatie 85/120 Watt. LED outputindicators. Vlakke membraan basluidspreker. Isophase hogetonenluidspreker. Geïntegreerde eindversterkers van resp. 50 en 35 Watt. Continuvermogen 85 Watt. Totaal MFB vermogen 120 Watt. 27 – 40.000 Hz. Speciaal voor digitale audioweergave. Uitstekende transiëntweergave. Schakelbaar lagetonenfilter. Aan te sluiten op stuur- en eindversterkers. Houten kast in donker palissander. Afneembaar front. Inhoud 26 liter.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1983
 • Frequentiebereik: 27-40.000 Hz
 • Ingangsgevoeligheid: Continu regelbaar tussen 1 en 25 Volt over 100k Ohm.
 • Versterkers: Lage tonen 50 Watt continu. Vervorming minder dan 0,1% van 30 tot 700 Hz. Hoge en middentonen 35 Watt continu, vervorming minder dan 0,1% van 700 tot 10.000 Hz.
 • Scheidingsfrequenties: 700 en 4.000 Hz.
 • Luidsprekers: lagetonen vlakke membraan woofer, diameter 20cm. Vlakke membraan squawker, diameter 7,5cm. Isophase vlakke membraan tweeter.
 • Afmetingen: 630 x 310 x 215 + 25 mm.
 • Gewicht:

Achtergrond:

De F9638 MFB box was qua concept de ideale MFB box en experimenten in het lab waren zeer veelbelovend. De nieuwe ribbontweeter met zijn enorm nauwkeurige weergave zou wederom een nieuw tijdperk van geluidsweergave inluiden. De woofer en middentoner met vlakke conus waren “hip” begin jaren tachtig en ook Philips experimenteerde ermee. De F9638 werd ontwikkeld in de periode waarin productmanager Piet Gouw zijn pensioen naderde en zijn invloed op het product was beperkt. Daardoor konden in het uiteindelijke productiemodel enkele slordige productiefouten gemaakt worden waardoor het uiteindelijke resultaat bij lange na niet voldeed aan wat de ontwerpers voor ogen hadden. In het artikel Ontwikkelingsachtergronden van de F9638 gaat Piet Gouw hier dieper op in.

Luisterervaring

Laat ik direct stellen dat ook de F9638 MFB eigenlijk pas na revisie eerlijk beoordeeld kan worden. Net als de 22AH585, 22AH586 en 22AH587 heeft deze box te maken met extreem verloop van de elco’s waardoor de gehele werking van diverse circuits nadelig wordt beinvloed. Het zou dus niet eerlijk zijn om de box te beoordelen in ongereviseerde toestand aangezien dit niet representatief is voor de potentie van de box. Ik heb daarom de F9638 na revisie in onze luisterkamer geplaatst en vergeleken met diverse gereviseerde broertjes en zusjes uit de MFB familie.
Mijn eerste indruk van de F9638 is niet zo negatief als Piet Gouw in zijn kritische artikel lijkt te doen voorkomen. De box klinkt best okee en de ribbontweeter is zeker een goede keuze geweest als het gaat om details in de hoogweergave. Deze tweeters zijn wel gevoelig voor plaatsing; je moet de sweetspot met zorg kiezen. De middentoner komt wat neuzelig over net als de eerste generatie dome middentoner met papieren dome. Geen enorm drama. Het laag van de box is oké maar het doet iets dat ik nog geen enkele MFB heb horen doen: het laag is wat bonkerig en gedrongen. Ondanks dat de box geheel volgens de servicemanual is afgeregeld, is de kritische indruk dat alles het nét niet is. Zeker vergeleken met de 22AH587 waarbij de muziek echt los komt van de box, blijft dit bij de F9638 een klein beetje achter. Ik moet daarbij wel de kanttekening maken dat de genoemde kritiekpunten per muziekgenre verschillen. Voor algemeen pop-rock-etcetera volstaat de F9638 prima en ik heb ook al zeer enthousiaste klassiek-luisteraars met de F9638 gehad.

Revisie

Uiteraard heb ik de F9638 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat F9638 MFB boxen en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en vernieuwde afregeling. De F9638 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De toonbalans van de box is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van de box valt; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. Door afregeling van het MFB circuit is de basweergave volledig recht en worden geen dips of bulten meer waargenomen. Ook vervormt de box absoluut niet meer op hoger volume. Ik zou iedereen aanraden om zijn MFB boxen te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de F9638
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de F9638
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de F9638

2 gedachten over “F9638”

 1. F9638 mfb ,volgens een duits talige brochure studio abhore qualitate
  Dat was in de jaren tachtig.Nu ben ik zelf creatief bezig geweest en heb de mid vervangen en wat modificaties op de versterkers gedaan.)
  De sound nu is heden ten dagen studio reverence qualiteit en mischien dat die man die ze gemaakt heeft kan horen hoe de maximum spectral sound uit zijn design klinkt philips f9638 mfb mkII

  • Beste Cosmic, dat klinkt interessant. Welke middentoners heb je erin geplaatst? Piet Gouw adviseerde de Philips AD02160SQ, welke ook in de Pied Piper is toegepast. Vriendelijke groet, Thomas.

Reacties zijn gesloten.