Ook “Orgel Vreten” zet Philicorda in de spotlight

De Philicorda; welke Philips liefhebber kent ‘m niet? Begin jaren zestig begon Philips in Eindhoven met de bouw van dit hypermoderne muziekinstrument dat op geheel elektronische wijze geluid voortbracht. Deze alleszins betaalbare orgeltjes werden binnen no-time razend populair en vervingen bij bosjes de harmoniums in vele protestantse huiskamers. De eerste Philicorda, de AG7500 was een buizenbeest met separate versterker-luidsprekerunit. De latere modellen kregen getransistoriseerde schakelingen en de luidsprekers werden geïntegreerd in het toestel zelf. Nog later kwamen er dubbelklaviers Philicorda’s waarvan het luxe model zelfs een ritme-eenheid had en een ingebouwde cassetterecorder (monoknops jaja!) om eigen composities op te nemen.
In de jaren zeventig en tachtig raakte de Philicorda volledig uit de mode door de opkomst van de synthesizer. Merken als Roland, Korg en Yamaha brachten keyboards op de markt die lichter waren en een keur aan “natuurgetrouwe” instrumenten aan boord hadden. De orgelsound had afgedaan maar zou niet vergeten worden.

Dit jaar viert de Philicorda zijn 50ste verjaardag en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op zaterdag 19 januari bijvoorbeeld organiseert Cafe Wilhelmina in Eindhoven een feestje voor het jarige instrument. Maar liefst drie bands van eigen bodem zullen daar hun uiterste best doen om het Philicorda geluid onvergetelijk te laten klinken. Sinds enige jaren is het “vintage” orgelgeluid namelijk weer helemaal terug van weggeweest. Natuurlijk viert het alom bekende Hammond toonwielorgel daarin hoogtij maar ook de Philicorda wordt in het alternatieve rockcircuit steeds meer gezien. Indiebands van eigen bodem grijpen steeds vaker naar dit eigenzinnige instrument waarvan het geluid direct tussen twintig soortgenoten te herkennen is en regelmatig passeert zo’n oude Philicorda de revue in het muziekprogramma 3 Voor 12.

Ook het duo Robin Piso (DeWolff) en Thijs Schrijnemakers (Stereo, Wende Snijders) die groot succes oogsten met hun project Orgel Vreten – The Merciless Hammond Battle. Afgelopen zomer waren ze reeds op diverse festivals te bewonderen waaronder Lowlands, de-Affaire en Oerol. Gewapend met een nieuw vinyl, nóg meer orgels, geweldige gastmuzikanten en grof, dampend toetsengeweld. De Celluloid Gurus zorgen met hun platenspelers en 8mm-projectoren voor een burleske aankleding. Ook de uiterst succesvolle wintertour is zojuist afgesloten en tussendoor scoorden het tweetal ook nog een gouden plaat. On-stage wordt de “battle” grotendeels op de Hammond-orgels uitgevochten, maar ook gewapend met een Philicorda weten ze hun mannetje te staan:

Nieuwsgierig? Het debuutalbum van Orgel Vreten is nu, ter ere van de gouden plaat, op goudkleurig vinyl verkrijgbaar! Een uniek bezit voor de orgelliefhebber. Wil je het album bestellen? Bezoek dan de website van Music Machine in Sittard. Ook de albums van DeWolff zijn daar verkrijgbaar 🙂

N.B. De zeer geniale foto bovenaan dit bericht toont Robin Piso met zijn Philicorda. De foto is genomen door fotograaf Bram Berkien en hem behoort dus alle eer én het copyright toe.

2 gedachten over “Ook “Orgel Vreten” zet Philicorda in de spotlight”

  1. Ik denk dat de belangstelling mooi aansluit bij de retro trends op allerlei gebied (mode, auto-ontwerp, meubilair etc.) van de laatste tijd. Wat ook speelt is dat Philicorda’s en Hammonds echte muziekinstrumenten zijn die je met de handen (en soms voeten) moet bespelen, er zit geen computertechniek in. En de klank is veel warmer en mooier dan die van de “koude” synthesizer.

  2. Zeer bijzonder, ik heb ervan genoten. Maar de huidige digitale piano, bijvoorbeeld de Yamaha Clavinova CLV500 serie kan veel meer en klinkt nog vele malen beter.

Reacties zijn gesloten.