Philips staakt verkoop aan Funai

wooxPhilips heeft de verkoop van de afdelingen voor audio, video en accessoires aan het Japanse Funai geannuleerd. Volgens het Eindhovense bedrijf heeft Funai contractbreuk gepleegd. Dat maakte het concern vrijdag bekend. De begin dit jaar aangekondigde verkoop aan Funai was vrijwel volledig afgerond. Het Japanse bedrijf heeft echter in de laatste fase ‘geweigerd de stappen te nemen om de transactie af te ronden’, schrijft Philips zonder in te gaan op de details. Funai zou voor de onderdelen 150 miljoen euro betalen plus een onbekend bedrag voor merklicentierechten. De elektronicadivisie gaat voorlopig onder de vleugels van Philips verder onder de naam WOOX Innovations. Philips blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor WOOX, dat in Hong Kong wordt gevestigd. Philips gaat juridische stappen nemen tegen Funai om de financiële schade te verhalen.

Een woordvoerder wilde vrijdag geen inschatting geven van de omvang van die schade. Marktanalisten vinden het afketsen van de deal teleurstellend. Volgens hen is het belangrijk dat Philips zijn elektronica afstoot. Dat wordt nu vertraagd. “Het is een moeilijke markt. Ze hebben er lang over gedaan om het aan de kant te zetten. Het feit dat ze het nu weer moeten heroverwegen is vervelend. En dat is zwak uitgedrukt” aldus een analist van ING. Een andere analist, Marcel Achterberg van Petercam, stelt: “Voor de investment case is het een belangrijke stap dat ze uit deze activiteiten stappen. En dat gebeurt nu op korte termijn niet. Een teleurstelling.” Achterberg wijst er verder op dat het voor het management van Philips ook een nare zaak is. Zij moeten nu tijd besteden aan activiteiten waar Philips vanaf wil, terwijl ze zich zouden moeten richten op de activiteiten die worden doorgezet.

De term WOOX is al einge jaren bekend binnen het Philips audio-assortiment. Het staat voor een luidsprekersysteem waarin een speciaal type passieve radiator is toegepast om de weergave van lage tonen te verbeteren. Philips werkt al sinds het begin van de jaren ’70 met passieve radiators; de eerste box die hiermee was uitgerust was de 22RH457 uit 1976. Meer informatie over het WOOX systeem is hier te vinden.

MFBfreaks.com heeft overwogen een bod uit te brengen op de audiotak van Philips. De te volgen koers is al volledig bekend; het assortiment van 40 jaart geleden moet weer in productie worden genomen. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk tot een bod zal worden overgegaan; momenteel vinden orienterende gesprekken plaats met diverse geldschieters.

4 gedachten over “Philips staakt verkoop aan Funai”

 1. “MFBfreaks.com heeft overwogen een bod uit te brengen op de audiotak van Philips. De te volgen koers is al volledig bekend; het assortiment van 40 jaart geleden moet weer in productie worden genomen. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk tot een bod zal worden overgegaan; momenteel vinden orienterende gesprekken plaats met diverse geldschieters.”

  Wordt vervolgd :)?

 2. Als ik dit zo lees is het niet Philips die de verkoop aan Funai heeft gestaakt.

  Dat heeft Funai gedaan, Philips bevestigt het alleen.

 3. Het is toch van de gekke dat philips ophoud met het produceren van audio apparatuur.Onze philips is tenslotte groot geworden met uiteraard zijn verlichting maar zeker met de wereldberoemde televisies en hoogstaande audio apparatuur.
  Dat het een moeilijke markt is dat is inderdaad een gegeven maar om je dan helemaal terug te trekken lijkt mij geen goed idee.
  Op deze manier verlies je het contact met de gewone consument en zal philips steeds een kleiner bedrijf gaan worden en tenslotte
  misschien wel helemaal gaan verdwijwen.

 4. Philips distantieert zich heel bewust van de consumentenmarkt en richt zich meer op (professionele/projectmatige) verlichting en de medische wereld. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd is eer men ook personal care de deur uit doet. Verkopen aan Braun ofzo…

Reacties zijn gesloten.