Reinigingsmiddelen kiezen en gebruiken

kontaktChemiHet reinigen van schakelaars en contacten is een essentieel deel van de werkzaamheden bij het repareren en restaureren van oude audio apparatuur. Hierbij is het belangrijk om de juiste middelen voor de juiste toepassing te kiezen. Verkeerd gebruik van (verkeerde) middelen kan leiden tot ernstige, onherstelbare schade aan schakelaars en contacten. De geschiedenis van het olifantenmiddel “K-60” contactspray is hierbij een van de beste voorbeelden. Indien verkeerd en overdadig toegepast, vreet dit agressieve middel na verloop van jaren de constructiematerialen van een schakelaar helemaal kapot. Bovendien blijft er veel vettig residu achter dat een groene oxidatie vormt en nog meer stof en vuil aan trekt. Aanbevolen wordt om Kontakt 60 ALTIJD te gebruiken met Kontakt WL om de schadelijke werking te stoppen en de resten weg te spoelen. Wanneer dit niet gebeurt, wordt een opgelost probleem uiteindelijk een groot probleem. Het is dus belangrijk om de juiste middelen op de juiste manier te gebruiken.

Het assortiment in de Webshop is daarom uitgebreid met een aantal producten die ik uit eigen ervaring kan aanbevelen voor gebruik. Er zijn wat prijzige producten bij, maar de werking hiervan is vele malen beter dan van sommige goedkopere middelen die op de markt verkrijgbaar zijn.


– PRF IPA (Isopropanol alcohol).

Een algemeen reinigingsmiddel op basis van pure alcohol, zonder extra toevoegingen. IPA mag op geen enkele elektronica werkplek ontbreken. Het is een effectief middel om licht vervuilde contacten van schakelaars, potentiometers en relais te reinigen. Daarnaast is het geschikt voor het reinigen van audio- en videokoppen. Omdat het geen residu achter laat, is het ook geschikt voor het reinigen van behuizingen van apparaten.

– PRF Video Contact Cleaner.

Speciaal voor het reinigen van audio- en videokoppen in bandrecorders, cassettedecks en videorecorders. Video Contact Cleaner is effectiever dan IPA omdat het beter in staat is om residu van magneetbanden weg te poetsen van het oppervlak van de magneetkoppen. Daarnaast worden ook aangekoekte restjes uit de kopspleet losgeweekt en weggespoeld. Ook geschikt voor het reinigen van de overige loopwerk onderdelen.

– Kontakt 60 Contact Spray.

Het uiterst effectieve middel dat al jaren op de markt is. Kontakt 60 is een agressief reinigingsmiddel dat alle oxiden en sulfiden en overige aanslag op contacten van schakelaars oplost. Gebruik Kontakt 60 ALTIJD in combinatie met Kontakt WL wash spray en Kontakt 61 smeermiddel! Kontakt WL stopt de oplossende werking van Kontakt 60 zodat de constructiematerialen niet worden aangetast. Kontakt 61 heeft een smerende werking om de mechanische delen weer soepel te laten lopen.

– Kontakt WL wash spray.

Kontakt WL wordt gebruikt na een behandeling met Kontakt 60 spray. Het stopt de schadelijke oplossende werking van Kontakt WL en spoelt de opgeloste oxiden en sulfiden weg uit de schakelaar. Na gebruik van Kontakt WL is de schakelaar of contact weer schoon en kraakvrij. Deze moet dan alleen nog even gesmeerd worden met Kontakt 61 smeerspray.

– Kontakt 61 reiniging en smeermiddel.

Kontakt 61 is in feite een contactolie en brengt een beschermende laag aan op de contacten die eerder gereinigd werden met Kontakt 60 en Kontakt WL. Kontakt 61 heeft een vocht- en oxidewerende werking. Om mechanische delen soepel te laten bewegen heeft Kontakt 61 ook een smerende werking.

– Kontakt 601 reinigingsmiddel.

Kontakt 601 is een mild reinigingsmiddel dat tevens een smerende werking heeft. De werking is vergelijkbaar met IPA maar daarnaast heeft Kontakt 601 een smerende toevoeging. Bruikbaar als reinigingsmiddel voor licht vervuilde schakelaars, contacten en potmeters.

– Chemtronics PowRwash.

PowRwash van Chemtronics is een krachtig, niet-destructief reinigingsmiddel voor sterk vervuilde of moeilijk bereikbare schakelaars en contacten. Niet geschikt voor potmeters! Lange schuifschakelaars of meerstanden-schakelaars kunnen erg effectief gereinigd worden met PowRwash, eventueel vooraf gegaan door een voorbehandeling met IPA. Na gebruik van PowRwash moeten de mechanische contacten opnieuw gesmeerd worden met bijvoorbeeld Kontakt 61 of Elektrolube contactolie.

– Elektrolube contactolie.

Deze contactolie is uitermate geschikt voor het opnieuw smeren van contacten die net zijn gereinigd met een grondige reiniger zoals PowRwash. De contacten worden voorzien van een beschermende en smerende laag waardoor mechanische delen weer soepel kunnen bewegen. Tevens heeft Elektrolube Contactolie een vocht- en oxidewerende werking.

– RS Contactvet in tube.

Contactvet is geschikt voor het smeren van grote, zware schakelcontacten of relais contacten die net zijn gereinigd. Bruikbaar op plekken waar contactolie te dun is en wegloopt.

– AF Platenclene rubberreiniger.

Platenclene is een zeer effectief middel om rubber rollen en wielen weer zacht, soepel en ruw te maken. Zeer effectief om bijvoorbeeld gladde aandrukrollen weer bruikbaar te maken. De rollen of wielen eerst reinigen met IPA om de meeste vervuiling te verwijderen. Vervolgens ruim behandelen met Platenclene tot het oppervlak weer zacht en dof wordt.

7 gedachten over “Reinigingsmiddelen kiezen en gebruiken”

 1. Een erg mooie uitbreiding van je webshop, en heldere toelichtingen van de producten. Mooi werk!

 2. Heel erg bedankt voor je toelichting met betrekking tot de reinigingsmiddelen
  Erg nuttige info voor heel veel hobbyisten met liefde voor de oude apparatuur

  Gr Wim

 3. Ik heb PRF Booster in dit overzicht gemist. Hét middel om vuile behuizingen, printplaten etc. weer mooi schoon te krijgen! PRF Booster is uiteraard verkrijgbaar in de Webshop.

  Grtz,

  Mark V.

  • Inderdaad, Mark. PRF Booster hoort eigenlijk ook in dit overzicht thuis. Bedankt voor het attent maken op dit eveneens zeer nuttige en effectieve middel!

   Grt,

   Thomas

 4. Ik mis Kontakt PRF 7-78. Dat is het smerende en milde reinigingsmiddel voor audio/video apparatuur en bruikbaar voor o.a. potmeters en schakelaars. Zo te lezen vergelijkbaar met Kontakt 61/601, iemand een idee wat nou exact de verschillen zijn? PRF7-78 lijkt me een moderner middel van Kontakt.

Reacties zijn gesloten.