The Doors toetsenist Ray Manzarek overleden

ray manzarek the doorsToetsenist Ray Manzarek van The Doors is op 74-jarige leeftijd overleden aan galwegkanker in een ziekenhuis in Duitsland. Manzarek was tijdens zijn overlijden in een kliniek in Rosenheim omringd door zijn vrouw Dorothy en zijn broers Rick en James, laat de band via een verklaring weten.

Manzarek formeerde The Doors in 1965 na een ontmoeting met Jim Morrison in Venice Beach, die de zanger en tekstschrijver van de band zou worden.
Manzarek speelde meestal op een Fender Rhodes elektrische piano, waarmee hij The Doors met zijn toetsenspel het karakteristieke geluid gaf, zoals te horen in befaamde rocknummers als Break On Through To The Other Side, Light My Fire, L.A. Woman en met name in Riders On The Storm. Jim Morrison overleed in 1971, kort na het uitbrengen van het album L.A. Woman.

Er verschenen nog drie albums van The Doors na de dood van Morrison. Manzarek bleef daarna als musicus actief en werkte onder meer met Echo & The Bunnymen, Philip Glass, “Weird Al” Yankovic en Iggy Pop. In 1998 bracht Manzarek zijn memoires uit, getiteld Light My Fire: My Life With The Doors.
Ook bracht Manzarek diverse soloalbums uit. Zijn eerste was The Golden Scarab in 1973, met medewerking van onder meer Patti Smith en Joe Walsh van Eagles. Het afgelopen decennium ging Manzarek weer regelmatig op tournee met The Doors-gitarist Robby Krieger. Zo waren ze in 2011 nog te zien op Bospop in Weert.

Fragment: Ray Manzarek speelt Riders on the Storm (Youtube)

1 gedachte over “The Doors toetsenist Ray Manzarek overleden”

  1. Altijd zonde, zo’n legende verliezen. De muziek blijft gelukkig voor eeuwig. Voor deze man heb ik net zoveel muzikaal respect als ik voor Keith Moon’s drumwerk heb. Ook een legende die voortleeft.

Reacties zijn gesloten.