Van hobby naar werk

kiezenJe hoort wel eens van die verhalen die te mooi lijken om waar te zijn. Een muziekliefhebber begint een eigen platenzaakje en wordt succesvol in de wijde omtrek. Een motorliefhebber knutselt regelmatig aan motoren en wordt uiteindelijk een gerespecteerd adres voor professionele reparaties. Werk maken van je hobby lijkt voor velen een droom; een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van werken in loondienst. Ik mag mijzelf daarom uitermate gelukkig prijzen dat ik vanaf nu één van die vrije vogels mag zijn. Per 1 juni 2014 treed ik uit dienst bij mijn huidige werkgever om mij fulltime te gaan storten op het wel en wee van MFBfreaks.com. Niet gedwongen, maar uit vrije wil. Of beter gezegd: uit noodzaak. Want de hobby begint nu echt op werk te lijken…

Toen ik in 2002 uit pure eigen interesse een kleine website begon te bouwen met informatie over Philips Motional Feedback luidsprekerboxen, had ik geen idee waar dat toe zou leiden. Het contact met vele mede-liefhebbers en verzamelaars zorgde ervoor dat de website snel groeide in omvang en dankzij het Forum was er een reden voor gebruikers om terug te keren. Men bleek regelmatig tegen problemen aan te lopen wanneer het ging om het verkrijgen van onderdelen en accessoires om de geliefde apparatuur werkend te krijgen en te houden. De ene na de andere elektronica-leverancier schopte deze verouderde onderdelen uit het assortiment en dat was in 2009 voor mij de aanleiding om een Webshop aan MFBfreaks.com toe te voegen. Via mijn werkgever had ik toegang tot diverse groothandels en een klein assortimentje was snel opgezet. Schaallampjes, aandrijfsnaren en elko setjes om je MFB boxen volledig van nieuwe elektrolytische condensatoren te voorzien, bleken populaire artikelen. Een tijdrovende klus werd het samenstellen van een complete database met snaarmaten van platenspelers, cassettedecks en bandrecorders. Inmiddels zijn er passende snaren te koop voor bijna 200 Philips apparaten. Het webshop idee bleek een succes en het aantal bestellingen nam in rap tempo toe.

In 2012 kon ik er niet meer onderuit; dit was meer dan een hobby. Op naar de Kamer van Koophandel! Als officiële eenmanszaak is MFBfreaks.com een feit en ik besloot mijn baan van 40 uur per week terug te brengen naar 32 uur. Zo kon ik elke woensdag thuis aan het werk voor de Webshop. Dat ging best een tijdje goed maar het aantal bestellingen bleef groeien. Regelmatig was ik tot in de kleine uurtjes bezig bestellingen in te pakken, onderdelen te bestellen en e-mail te beantwoorden. Het werd echt een baan naast een baan; 32 uur voor de baas en 32 uur voor mezelf. En dan nog een huishouden en een vrouw die af en toe wat aandacht nodig had. En tegelijkertijd dienden zich ook steeds meer klanten aan voor reparatie of revisie van MFB boxen en aanverwante apparatuur. De vrije gedachte ontstond; wat als…? Toen ook in 2014 de vraag om onderdelen en reparatie bleef toenemen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en is de stap gezet om in het dal der ZZP-ers te springen. Niet “ik” maar “we” want zonder aanmoediging van Lotte was het laatste stukje onzekerheid nooit verdwenen! Vanaf 1 juni aanstaande hoef ik niet meer op en neer naar de werkgever in Hengelo maar kan ik elke dag vanuit huis werken en ervoor zorgen dat liefhebbers van Motional Feedback boxen en aanverwante items kunnen rekenen op kwaliteitsonderdelen en –accessoires en de service die daarbij hoort. Onderdeeltjes versturen naar de handige freaks in binnen- en buitenland en het werk kant en klaar afleveren voor hen die daar geen mogelijkheid toe hebben. En wauw, dat is best gaaf hoor!

14 gedachten over “Van hobby naar werk”

 1. Gefeliciteerd allebei met deze gewaagde stap! Erg knap om dat aan te durven vindt ik
  Ik hoop van harte dat het allemaal goed gaat en een groot succes wordt!
  En bedenk dat je altijd nog in de garage kan gaan wonen en het huis tot MFB hoofdkwartier kan omdopen 🙂

  groeten, Remi

 2. Dat is een leuk idee Remi, ik zal het eens met Lotte overleggen. Ik weet niet of ze dan nog steeds zo enthousiast blijft… 🙂

 3. Thomas,

  Ik heb ooit hetzelfde gedaan, wel op ander gebied.
  Wees voorzichtig, vooral met banken !

  Heel veel succes.

  Groeten

  Karel

 4. Hey Thomas,

  Gefeliciteerd man.
  Echt tof dat je zo groot gegroeid bent.
  Ik ben echt jaloers 😉

  Stuur jij de bandrecorder mensen naar mij?
  Ik stuur alle overige Philips mensen (reeds enige tijd) naar jou.

  Veel succes nu en in de toekomst.

  Groetjes,
  Frits

 5. Van harte gefeliciteerd met deze stap. Ik wens jullie heel veel succes !!

  Groetjes,
  Mischa

 6. heel erg gaaf Thomas ,heel veel suc6

  Ik heb het ook heel vaak overwogen en er ook een bedrijf van gemaakt ,maar ik ben zo blij met mijn huidige collega’s en ik wil heel graag mijn hobby de hobby houden en dus ook minder gaan handelen ,maar meer met eigen spul knutselen (pro Philips Studiospul) en ik moet zeggen… dat ik er ook vaak over gedacht heb ,maar vind het enorm gaaf dat jij die stap wel gemaakt heb ,en maak er wat moois van!

 7. En 1 juni, da’s vandaag! Wat moet dát een lekker gevoel geven…. Gave stap! Succes Thomas én Lotte.

 8. Heel veel succes!

  Mocht je een “betere” webshop willen neem dan eens contact op.

  Zelf heb ik al sinds 2006 een goedlopende webshop, zelf gebouwd en bouw deze ook *gratis* voor anderen.

 9. Goed besluit en weldoordacht gehandeld. We wensen je veel succes maar ook sterkte in de – vast wel- komende moeilijkere tijden. Wij weten hoe dat voelt. Gelukkig hebben jullie twee genoeg karakter en ruggengraat om je hier ook doorheen te slepen en uiteindelijk de droom echte realiteit te zien worden.

 10. Eigen baas Thomas…..super.
  Ik heb je persoonlijk nog niet ontmoet (gaat a.s. zaterdag gebeuren) maar dit is voor jullie maar zeker ook voor alle liefhebbers perfect!
  Snellere levertijden, eerder reacties op vragen enz. enz. zal leiden tot nog meer klandizie.
  Ik ben in ieder geval inmiddels een nieuwe vaste klant.

  Veel succes met jullie nieuwe bedrijf!!

  Groet

  Gerben

 11. Jeetje, wat een mooie stap: Ik wens je heel veel succes.
  Met vriendelijke groet,
  Louis

  Ik ga 8 juli met pensioen, dus als je ergens hulp nodig hebt….kan je een berichtje sturen…

 12. Hallo Thomas,

  Eigen baas, en bezig met je passie. Geweldig. Ik wens je veel succes.

  Henk

Reacties zijn gesloten.