Week van de Versterkers

amps1 (Small)

Zo, de vakantie zit er weer op en dus is het tijd om met frisse moed de werkzaamheden weer op te pakken. Voordat we een week naar Texel gingen, kwamen er op de valreep nog net een aantal reparaties binnen en die zijn deze week aan de beurt om te worden afgewerkt. Een leuk stel bij elkaar en dus de moeite waard om even te vermelden. Daarnaast bleek dat deze apparatuur behoorlijk wat met elkaar in overeenkomst heeft…
 
 
 
 
 
 


Allereerst een 22AH270 voorversterker uit de bekende 19 inch rackserie die in Engeland populair was onder de naam Black Tulip. De voorversterker kraakte als een malle en de eigenaar wilde graag een complete revisie, net zoals ik eerder al met zijn AH587 MFB’s had gedaan. Prima, komt voor elkaar! Daar hebben we immers mooie elco setjes voor.

IMG_5456
IMG_5457


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het volgende slachtoffer was een 22AH594 versterker uit 1978. Een eenvoudig doch compleet apparaat met alle wenselijke functies. Van dit specifieke apparaat was het linker eindtrap kanaal stuk. Ook kraakten de knoppen enorm en de eigenaar vroeg om een complete revisie, dus inclusief elco’s. Dat is uiteraard geen probleem en na vervanging van het transistorpaar BD313 en BD314, een rondje elco’s, schakelaars reinigen en ruststroom afstellen, was het beestje weer klaar voor gebruik.

IMG_5452
IMG_5453
IMG_5454


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Opvallend bij deze toestellen is dat de toonregelprint (volume, balans, bass, treble) en de filterprint (loudness, high filter en monitorfucntie) identiek zijn aan die in de 22AH270 die ik eerder onder handen had. De oplettende kijker zal zien dat deze ook in de receivers AH793, AH794 en AH796 is gebruikt en ook in de luxe digitale AH798 en AH799 is deze toonregeling toegepast. Kennelijk had Philips destijds de economisch slimme keuze gemaakt om met behulp van een aantal standaard bouwblokken een heel assortiment te bouwen. Dat scheelt aanzienlijk in de ontwikkelingskosten. Ook de eindversterker van de AH594, AH794, AH798 en AH799 lijkt dezelfde te zijn; wederom een universele bouwsteen. Een grappig detail.

amps2 (Small)
amps1 (Small)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo, en nu ga ik weer meer oud spul nieuw leven inblazen!

7 gedachten over “Week van de Versterkers”

  1. Ha, op Texel? hadden we kunnen meeten en je een rondleiding kunnen geven in de werkplaats van de opnamestudio, waar ik de oude apparatuur restaureer

    • Ah, dat is zeker erg jammer! Voor de volgende keer lijkt het me erg leuk om een bezoekje te brengen; Texel is sinds een paar jaar ons “vaste” uitrusteiland geworden dus het moet lukken. Ik wist dat het eiland veelzijdig is, maar een opnamestudio had ik zo 123 niet verzonnen ­čÖé Gaaf hoor.

  2. Over elko revisiesets gesproken: ben zelf zeer geïnteresseerd in een setje voor mijn 22 RH 720 en 22 AH 561.

    • Dag Oebele, ook voor deze mooie visoog apparaten zal ik proberen snel elco setjes samen te stellen.

  3. Gisteren m’n hierboven beschreven 22AH594 in Lochem opgehaald en vandaag aangesloten. Samen met de tevens gereviseerde 22RH544’s klinkt de set weer super! Ga er nogmaals 30+ jaar van genieten. Thomas, goed werk, bedankt!

Reacties zijn gesloten.