Woofers als nieuw met Visaton LTS-50

wooferWe kennen het allemaal wel; verbleekte woofer conussen. De ene set MFB’s heeft schitterende, donkergrijze conussen zoals ze nieuw uit de winkel kwamen maar bij de andere box zijn ze helemaal licht grijsbruin verkleurd waardoor je bijna denkt dat ze niet origineel meer zijn. Zolang de woofers van een set boxen maar gelijk van kleur zijn, is er niets aan de hand. Maar wat te doen als je een set hebt met verschillend gekleurde woofers? Met name bij de boxen die je graag zonder frontje ziet, zoals de 585, 586 en 587, kan dit best een storend element zijn. Gelukkig is er een oplossing waardoor de woofers weer schitterend zwart worden en zelfs een beschermend laagje krijgen.


Oorzaak

Waardoor de wooferconus verbleekt, is niet geheel duidelijk. De meest waarschijnlijke oorzaak die genoemd kan worden is zonlicht. Denk aan foto’s of schilderijen die jarenlang op dezelfde plek in het zonlicht hangen en soms zo verkleuren dat je amper meer kunt zien wat de oorspronkelijke afbeelding was. Bij luidsprekerboxen speelt ook het wel of niet aanwezig zijn van een frontdoek een rol. Wanneer de frontjes gemonteerd zijn, houden die het licht grotendeels tegen waardoor het verkleuringsproces wordt afgeremd.

Impregneren

Fabrikant van luidsprekers en onderdelen Visaton heeft een speciaal middel op de markt gebracht waarmee luidsprekers gekleurd en geïmpregneerd kunnen worden. Dit middel dat door de fabrikant zelf een “beschichtungsmittel” wordt genoemd, ruikt sterk naar houtlijm en is donkergrijs melkachtig van kleur. Het wordt met behulp van een penseel op de luidsprekerconus gesmeerd en heeft een droogtijd van enkele uren. Na droging is de luidspreker niet alleen mooi zwart; er vormt ook een stevig maar elastisch, glimmend laagje op het papier. Dit trekt ook deels in de conus waardoor deze een stuk stijver en steviger wordt. Het zorgt dus ook voor een strakkere weergave doordat conusvervorming (deelresonanties van de conus) worden gereduceerd.

IMG_6067 (Small)

IMG_6074 (Small)

IMG_6078 (Small)

IMG_6093 (Small)

VS-LTS50

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Resultaat

Ik heb zelf inmiddels enkele luidsprekers met dit middel behandeld en ben zeer tevreden over het resultaat, dat uiteraard in eerste instantie cosmetisch is. Het is even wennen en ik raad iedereen aan om eerst te oefenen op een oude luidspreker. Je hebt snel de neiging om het middel te zuinig aan te brengen, waardoor het eindresultaat vlekkerig wordt. De wooferconus mag best flink worden ingesmeerd zodat deze egaal grijs wordt. Wel wil ik je aanraden om de stofkap (dome) van de woofer even te beschermen door middel van een kartonnen ringetje om vlekken en uitschieters te voorkomen. Of, bij een papieren dome, deze gewoon geheel mee te nemen in de behandeling. Overtollig LTS-50 dat naar het midden van de conus vloeit na insmeren, zuig je gemakkelijk weg met een paar wattenstaafjes. De rubber rand raken is onvermijdelijk, maar als je die direct schoon veegt met een vochtige doek is er niets aan de hand. De droogtijd bedraagt enkele uren maar het is wellicht verstandig om de luidsprekers minstens een nacht te laten drogen voordat je ze weer in gebruik neemt.

Met één flesje Visaton LTS-50 kun je ongeveer 10 woofers met een diameter van 8″ behandelen. Uiteraard is Visaton LTS-50 te koop in de MFBfreaks.com Webshop.

2 gedachten over “Woofers als nieuw met Visaton LTS-50”

  1. Geachte heer,

    het spul lts- 50 is zeer goed maar veel te duur volgens zijn inhoud.Ik zelf heb een middel dat ik zelf vervaardigd heb nl.een derde witte houtlijm(pattex), twee derde water, en 95ml graphit (slotenmaker) .Dit spul goed schudden ,en uitsmeren in verschillende lagen ( na iedere laag goed laten drogen).

    In vergelijking met lts-50 is naar mijn gevoel mijn mengsel beter.

    • Dat is een interessante oplossing! De houtlijm geur in LTS-50 is zeer duidelijk dus het ligt voor de hand om deze als inhoud te gebruiken. Maar bevat de grafietspray niet een op olie gebaseerd smeermiddel? Of betreft het hier droge grafietpoeder?

Reacties zijn gesloten.