Geschiedenis

Voor een volledig beeld van het Philips Hi-Fi assortiment en Motional Feedback als toonaangevend product in dat assortiment is het interessant om het ontstaan en de groei van het Eindhovense concern te begrijpen. Van gloeilamp naar radiobuis. Van radiobuis naar luidspreker. Van luidspreker naar High Fidelity en Motional Feedback. We nemen je graag mee op tijdreis om de ontwikkelingen in de loop der jaren te volgen en te begrijpen.

Met enkele oud-Philips medewerkers hebben we een bijzondere band opgebouwd. Zo was Johan van Leer degene die in de jaren vijftig reeds een magnetodynamisch pick-up element ontwikkelde waar niemand toen nog iets in zag. Verbitterd trok hij met zijn uitvinding naar Amerika en jaren later publiceerden we zijn verhaal. Lou Ottens is onlosmakelijk verbonden met de wereldberoemde uitvinding van het cassettebandje en de CD. Ook al heeft hij geen “trotsmetertje”, tijdens de gesprekken die ik met hem had aan zijn eettafel in Sterksel kwam het jeugdige enthousiasme toch beslist weer boven.

En tenslotte is er vriend, mentor en MFBfreak in hart en nieren, Piet Gouw. Toen Philips eind jaren zestig besloot een stap richting High Fidelity te wagen werd Piet Gouw aangesteld als product manager voor deze geheel nieuwe tak van sport. Hij nam die taak hoogst serieus en was de initiator achter commerciële uitvoering van het legendarische Motional Feedback systeem. Je vindt hier de speciale sectie met zelfgeschreven artikelen van Piet Gouw. Unieke documenten waarin hij zijn levensverhaal en Philips geschiedenis vertelt en uitgebreid in gaat op ontwikkelingsachtergronden, technische weetjes, leuke anekdotes en ook zwakke punten in onze geliefde apparatuur.

Tenslotte, maar niet onbelangrijk, gaan we dieper in op enkele andere kwesties. Ten eerste, wat is nou Motional Feedback en hoe werkt het? Ook proberen we de logica achter Philips typenummers en serienummers uit te leggen en doen we historisch onderzoek naar de diverse submerken die Philips gebruikte om vrijwel identieke apparatuur in nét een ander jasje te presenteren.